Hondonvriendelijke "hulpmiddelen"

In elke dierenwinkel worden materialen verkocht die je "helpen" bij de opvoeding van de hond. Bijna geen enkele werknemer in een dierenspeciaalzaak heeft ooit een cursus hondengedrag gevolgd, dit betekent dat zij alleen vertellen wat de leverancier (die ook meestal niets van hondengedrag weet, maar wel van zijn omzet vergroten) als informatie geeft bij de materialen.

Halti's, Gentle Leaders, Follow-me, anti-trektuigen, slipkettingen, slipbanden en zelfs prikbanden worden verkocht als zijnde hulpmiddelen om het "wandelen zonder trekken" aan te leren of om het uitvallen naar andere honden/mensen af te leren.
Anti blafbanden worden verkocht om te zorgen dat honden niet blaffen als ze alleen thuis zijn.

Ook zijn er in ons land, jammer genoeg, nog steeds hondenscholen en gedragstherapeuten die dit soort materialen aanbieden als zijnde een oplossing voor uw probleem.

In ons land kan iedereen (niet gehinderd door enige kennis) een hondenschool beginnen of zich gedragstherapeut noemen. Dit zijn ook vaak de mensen die dit soort materialen aanbevelen, maar ook opgeleide instructeurs/gedragstherapeuten raden deze hondonvriendelijke materialen nog aan. In onze ogen weet een goed opgeleide en bijgeschoolde instructeur of gedragstherapeut wel beter, zij hebben in hun opleiding geleerd wat de (ernstige) gevolgen kunnen zijn van het gebruik van dit soort materialen, zij zijn opgeleid om de oorzaak van het probleem (bijv. overmatig blaffen) te achterhalen en kunnen de eigenaar precies vertellen wat deze moet doen om het probleem op te lossen. Iedere goed opgeleide instructeur kan een eigenaar leren hoe hij/zij de hond kan leren wandelen zonder aan de lijn te trekken.

Even wat informatie over bovengenoemde artikelen:

Halti
De halti is afgeleid van een paardenhalster en werkt in principe op dezelfde manier. Het is gemaakt van nylon en ontwikkeld door Roger Mugford. Het verschil met een paardenhalster is dat de halti om de neus kan snoeren. De halti is daarom een correctiemiddel, waarbij het bijten over de snuit wordt nagebootst. Het bandje over de neus is een constante dominante handeling.

Gentle leader
De gentle leader is afgeleid van de halti. De gentle leader is echter zwaarder dan de halti, ook hiermee wordt het 'over de snuit bijten' nagebootst, echter de druk van dit bijten is continu. Dit wordt versterkt op het moment dat de kop van de hond afgewend wordt.

Follow-me
De follow-me is een soort tussenvorm van de halti en de gentle leader.
De follow-me lijkt op de gentle leader, maar heeft aan de onderzijde een extra bandje met een oog waaraan de riem bevestigd kan worden. Dit bandje zorgt ervoor dat de neusriem strakker om de neus getrokken wordt, op het moment dat de kop met de lijn afgewend wordt. Ook hier dus een correctiemiddel dat constant corrigeert

Anti-trektuigen
Al deze middelen straffen de hond voortdurend, immers een dominante handeling die voortduurt, is een correctie. Dus of deze honden nu gewenst of ongewenst gedrag vertonen daar kunnen ze geen onderscheid in maken want de correctie blijft en neemt hooguit toe in intensiteit.
Al met al dus geen middel om van de problemen af te komen. Sterker nog, vaak zal het de problemen alleen maar verergeren. Het is al voldoende bewezen dat de hond de toegediende straf niet alleen koppelt aan degene die de correctie geeft maar ook aan dat waar de hond naar toe wilde gaan. (een kind? een hond?)

Stel, je hebt een hekel aan andere honden (vaak is dit uit angst geboren en zo langzamerhand weet iedereen toch wel dat angst bestraffen de angst en daarmee de agressie alleen maar doet toenemen) inmiddels heb je geleerd om d.m.v. uitvallen de andere weg te jagen, als de hond nu een halster om heeft en de andere hond wil wegjagen krijg hij een correctie.
Denk je echt dat dit de hekel aan, of de angst voor die andere hond zal doen verminderen? Nee dus, de hond zal alleen maar bevestiging vinden dat andere honden ellende betekenen. Hij zal dus een steeds grotere hekel krijgen aan andere honden. En de toediener van de correctie (de roedelleider) beschermt je niet maar zorgt voor de pijn/schrik en is dus ook niet te vertrouwen. Immers, als de verhouding tussen eigenaar en hond duidelijk is hoeft de hond niet uit te vallen naar een andere hond. Want dan weet hij dat, als de roedelleider aanwezig is, hij/zij er wel voor zorgt dat er niets kan gebeuren. Vaak is dit probleem dan ook op te lossen door de miscommunicatie tussen mens en hond op te lossen en daarbij de hond weer het vertrouwen te geven dat andere honden leuk zijn.

Er wordt door sommigen beweerd dat het net zo goed bij een hond werkt als bij een paard, dit is echter complete onzin. Een halster bij paarden wordt gebruikt om een paard te geleiden en is niet bedoeld om te straffen. Paarden communiceren anders met elkaar dan honden. Voor een paard is iets over zijn neus geen correctie, paarden gebruiken dit niet als dominante handeling. Je straft een hond d.m.v. een band over zijn neus, dit geldt niet voor een paard daarom gaat deze vergelijking niet op.

Ook zijn er al meerdere dierenartsen die waarschuwen voor deze zogenaamde trainingsbanden, nekklachten na gebruik hiervan komen steeds vaker voor.
Eigenaren zullen te horen krijgen dat bovengenoemd verhaal onzin is als je deze materialen maar op de goede manier gebruikt. Datzelfde hebben talrijke instructeurs/gedragstherapeuten/opleiders jarenlang gezegd over de slipketting terwijl nu alle opleiders het er over eens zijn dat de slipketting echt niet kan. Wij hopen, voor alle honden, dat dit proces met de Halti's, Gentle Leaders e.d. niet ook 20 jaar hoeft te duren voordat iedereen begrijpt dat men deze materialen beter niet had kunnen gebruiken.
De stagebegeleiders van het CDB, de Quiebus licentiegedragstherapeuten behandelen met elkaar honderden probleemhonden per jaar en de Quiebus licentiehondenscholen voeden duizenden honden op per jaar. Zij hebben deze "hulpmiddelen" nooit nodig, daarom stellen wij dat (indien goed opgeleid) niemand dit hoeft in te zetten.Slipketting
Ondanks dat iedere opleider in Nederland het er over eens is dat dit apparaat niet meer gebruikt moet worden, wordt deze ketting soms nog aanbevolen door bepaalde instellingen. Als je weet hoe de leerprincipes in elkaar zitten dan weet je dat een hond dingen aan elkaar koppelt. Honden horen vele malen beter dat mensen. Het gerammel van de ketting wordt de aankondiger van de pijn, dus ook hier geldt, of de hond nu netjes meeloopt of trekt/uitvalt, hij wordt altijd gestraft.
Voorbeeld: een hond wil graag naar een andere hond, springt daar naar toe en krijgt een enorme afstraffing doordat zijn keel wordt dichtgesnoerd met zijn vel tussen ijzeren schakels. Hij wordt dus gestraft omdat hij sociaal contact wil met een medehond. Je kunt begrijpen dat, als dit vaker gebeurt, je als hond die andere honden echt niet meer leuk vindt. Een hond koppelt dingen aan elkaar, een andere hond betekent niet meer "ha gezellig, een soortgenoot" maar "kijk uit, anders krijg je weer pijn in je nek." De eigenaren snappen niet hoe het kan dat hun hond die eerst zo leuk met honden speelde, nu "ineens" begint uit te vallen naar andere honden. Vaak is dit het resultaat van slipkettingen of halsters.

Het ogenschijnlijke resultaat, bij alle correctie middelen, is dat het lijkt te werken. Immers om de straf te vermijden zal de hond (soms) het ongewenste gedrag niet meer vertonen. Weinig mensen weten dat het probleem steeds groter wordt. Honden die als ze een keer losschieten een andere hond de rekening laten betalen van de opgebouwde haat en/of honden die steeds meer in het verzet komen naar de eigenaar. Bewezen is dat de band tussen eigenaar en hond steeds slechter wordt en die is al niet zo goed anders zou de eigenaar of de geleider de hond met een simpel "nee" wel tot gewenst gedrag kunnen krijgen. Als iemand het toedient die geen relatie heeft met de hond zal deze het vertrouwen in mensen ook verliezen. Als je geluk hebt discrimineert de hond en krijgt alleen een hekel of angst voor die ene persoon met een beetje meer pech generaliseert hij en verliest langzaam maar zeker het vertrouwen in alle mensen.
Al met al zijn dit middelen die gebruikt worden als de kennis ontbreekt. Het aspirientje tegen de hoofdpijn in plaats van uit te zoeken waar de hoofdpijn vandaan komt en daar wat aan doen zodat het probleem ook wordt opgelost i.p.v. verergert.
Wat betreft de relatie met de eigenaar, een roedelleider is de meest zelfverzekerde. Dat betekent dat je daar veilig bij bent, dat je niet hoeft uit te vallen als deze bij je is.
Laag doet hoog na. Het is niet slim om als hogere in rang je hond te leren dat je alles oplost met fysiek of verbaal geweld. Je leert je hond nu wel wat hij t.o.v. lageren moet doen om er boven te blijven staan, namelijk agressie inzetten.
Natuurlijk is het niet zo dat iedere hond die uitvalt boven zijn eigenaar staat. Meestal is er sprake van totale miscommunicatie en heeft de hond het idee gekregen dat hij deze dingen moet regelen. Een simpele uitleg van wat er gebeurt, de vertaling van hoe de hond dit ervaart en aan de hand daarvan ander gedrag neerzetten is vaak voldoende om de problemen op te lossen.

Anti blafbanden
Hiervan zijn er verschillende op de markt, de meest verkochte zijn die met stroom of met citronella, deze laatste straft dus ook weer door. Ook als de hond stopt met blaffen. Immers honden ruiken veel beter dan wij mensen, de geur die gespoten wordt blijft nog een hele tijd hangen. Dus al blaf je niet meer, de geur die bij de straf hoorde blijf je ruiken en dat is erg bedreigend.
Vaak blaffen honden als ze alleen zijn omdat ze het doodeng vinden om alleen te zijn. Ze hebben van hun moeder geleerd om geluid te maken als ze zich onveilig voelen, de teef komt dan terug naar het nest of broertjes en zusjes zoeken contact. Dit is dus wat de hond heeft geleerd en doet. En het werkt altijd, want uiteindelijk komt de eigenaar thuis. Dat deze ook was thuisgekomen als de hond stil was geweest, weet deze niet.
Een hond is een roedeldier. Als je alleen gelaten wordt heb je een grote kans dit niet te overleven, daarom zijn er honden die doodsbang worden alleen thuis. Iedereen zal begrijpen dat het thuis blijven niet veiliger wordt als er ook nog pijnlijke (stroomband) of enge (geur- luchtband) dingen gebeuren als je alleen bent, ook hier krijgt de hond alleen de bevestiging dat het enorm gevaarlijk is als je alleen thuis bent.
Er zijn honden die stoppen met geluid maken door deze banden, als je deze honden filmt als ze alleen thuis zijn zie je een hoopje ellende met enorm veel stress, dit wil een normaal denkend mens zijn hond toch niet aandoen!
Soms gaan honden over op het slopen van het meubilair, niet om de eigenaar te pesten maar er is wetenschappelijk aangetoond dat zowel het blaffen/piepen/huilen als het slopen de stress verlaagt. Dat is de reden dat honden dit doen. Eigenaren die echt wat om hun hond geven bellen een gedragstherapeut (www.gedragstherapie.info) deze zal thuis komen kijken en vertellen wat er moet gebeuren om dit probleem op te lossen.
In 99,9% van de gevallen is het ook op te lossen en het is nooit nodig om daarbij aan dierenmishandeling te doen.